Seminee
Traditia romaneasca recunoaste si accepta de sute de ani vatra ca fiind unul din elementele fundamentale ale casei traditionale romanesti. Acest element a fost dintotdeauna centru activitatilor familiale: sursa de caldura si iluminat, loc de preparare a hranei, in societatile arhaic-traditionale , vatra a fost si este inima casei. In mediul urban, in camera de zi a locuintelor mai instarite apare semineul, de la care dispare rolul de loc pentru prepararea hranei. Aceasta diferentiere functionala da nastere la diverse tipologii formale: tipul rustic, simplu, modern, etc.

Semineul trebuie,in primul rind, sa satisfaca doua exigente, care, de obicei, sunt dificil de armonizat. Acestea ar fi necesitatea de a incalzi incaperea, dar si aceea de a avea un tiraj bun, pentru a nu refula fumul in incapere. Bine inteles ca se pune si problema incadrarii sale optime din punct de vedere estetic- integrarea in spatiu din punct de vederea volumetric, al materialelor si a culorii.

In functie de de pozitia sa din incapere, semineele pot fi diferentiate astfel:

  • Foc vizibil dintr-o parte a caminului,
  • Foc vizibil din doua parti,
  • Foc vizibil din trei laturi
  • Foc vizibil amplasat in mijlocul incaperii.

Semineul fiind utilizat pentru a pune in valoare o incapere, amplasarea sa are o deosebita importanta. Se cauta amplasarea sa un asa fel incit sa fie perceput de la intrarea in camera , dar si sa poata fi vazut cit mai bine de catre utilizatori, focalizind si dispozitia mobilierului (fotolii, canapea, mese, birouri, scaune, etc)

Existenta unui cos de fum poate fi decisiva la realizarea unui semineu si poate determina dimensiunile si caracteristicile acestuia.

Semineul este, in general, datorita dimensiunilor sale, un obiect a carui amplasare in cadrul incaperii trebuie bine studiata inca din faza de proiectare. In incaperile de dimensiuni mari, semineul se amplaseaza, de obicei, pe peretele lung interior, in timp ce, in spatiile mici, semineul de colt aduce spatiului mari avantaje. Mai exista solutii de a se amplasa seminee si intre ferestre, seminee incastrate in zid.