VOPSITORII - clasificare

  1. Vopsitorii pe tencuiala ( pe suprafete acoperite cu glet de ipsos si lustruite cu glaspapir). Se aplica in 3-4 staturi
    • ulei
    • vopsea lavabila
  2. Vopsitoriile pe lemnarie
  3. Vopsitorii pe suprafete metalice

 

2    Vopsitorii pentru lemnarie

Baituri colorate. Simpla vopsire a lemnariei ferestrelor schimba aspectul casei sau a apartamentului nostru. Expuse totdeauna intemperiilor, partile exterioare ale lemnariei sunt deseori distruse si trebuie inlocuite. Pentru o noua culoare a lemnariei ne oprim numai la vopseaua traditionala. Exista o alta solutie care asigura si  protectie impotriva actiunii razelor UV si o noua culoare: baituri colorate. Baitul se foloseste nediluat si o cutie de 750ml acopera 10mp in timp ce una de 2,5l este suficienta pentru 33mp. Folosirea acestui produs este interzisa daca temperatura aerului scade sub 10grade C. Acest tip de bait este un produs chimic ecologic din ultima generatie special conceput pentru a se evita intoxicarea copiilor. Cutia de 750ml costa aproximativ 8,5USD, iar cea de 2,5l costa 20USD.

3    Vopsitorii pentru suprafete metalice

Suprafetele trebuie curatate in prealabil (mecanic sau cu solutii speciale) pentru indepartarea ruginei

Rugina. Exista un produs cu dublu scop: inhibitor de rugina si estetic. Puteti fi sigur de rezistenta in timp si la intemperii a acestei vopsele deoarece este folosita la vopsirea docurilor, a unor portiuni ale vapoarelor si a unor parti ale podurilor care leaga marile orase. Si rezistenta la temperatura este in avantajul dumneavoastra: vopseaua poate suporta 90grade C caldura uscata. Este indicat sa folositi acest produs si in cazul in care casuta dumneavoastra este situata intr-o zona cu umiditate mare, pentru ca acest produs este rezistent la mucegaiuri si alge. Si obiectele din PVC, tabla galvanizata si aluminiu pot fi vopsite dar numai dupa aplicarea unui grund de rezistenta. Daca vopsiti o suprafata metalica este necesar sa aplicati mai inainte un grund alchidic. Teoretic cu un litru de vopsea puteti acoperi 10,5mp, dar practic consumul depinde de porozitatea si ruginozitatea substratului. Important! Deoarece temperatura aerului, a substratului si a materialului trebuie sa fie intre 5 si 35grade C, fiti atenti caci o bucata de tabla expusa toata ziua la soare poate depasi valoarea maxima prevazuta. Acest produs este disponobil intr-o paleta larga de culori, este ambalata in cutii de 1l, iar pretul variaza in functie de culoare si este cuprins intre 12 si 15USD/litru.

Rugina II.. Exista un grund care se aplica direct pe rugina. Acest primer (grund) este realizat pe baza uleiului de peste. Consumul teoretic este de 1 litru pentru 14,5mp insa practic consumul depinde de ruginozitatea stratului si pierderile de material ce pot aparea la aplicare. Primerul este ambalat in cutii de 1 litru si costa 9USD.

 

Vopsele

O noua zugravire a casei nu mai reprezinta un calvar daca sunt folosite vopsele de calitate. Exista o gama de culori pana la 25 de nuante rezistente la actiunea razelor ultraviolete, ceea ce incetineste procesul de ingalbenire. Produsele sunt ecologice, lavabile, netede sau texturate (tip calcio vechio), nu degaja miros neplacut si nu afecteaza sanatatea. In plus pentru aplicarea lor se poate folosi cu succes atat clasica pensula cat si ruloul sau pistolul de vopsit care va solicita un efort minim. Este necesar ca suprafata de aplicare sa fie uscata, curatata de praf, impuritati grasimi si eventual de vopsele mai vechi.Utilizarea grundului va scapa de corvoada spalatului sau decojitului peretilor in vederea redecorarii casei. Exista un grund incolor care se fixeaza pe orice tip de finisaj al peretelui (beton, BCA,vopsea lavabila, sintetica sau pe baza de ulei). Realizeaza o buna aderenta pentru orice tip de vopsea decorativa pe baza de apa sau solvent. Dupa indepartarea impuritatilor care nu sunt aderente la suprafata peretelui, produsul se aplica foarte usor cu ajutorul ruloului si nu necesita diluare. Cantitatea consumata este de aproximativ 60-80 g/mp. Uscarea dureaza maxim 6 ore la 25 grade C. Pretul este aproximativ 2.12USD/kg. Pentru fatada se poate folosi o vopsea pe care o puteti aplica in doua straturi, primul diluat cu 20% apa, iar al doilea diluat cu 10% apa. Dupa dilutie inainte de aplicare, produsul se omogenizeaza bine, produsul pretandu-se si la aplicarea cu pompa. Gama cuprinde 20 de nuante, consumul fiind de 150-200 g/mp, iar pretul este de aproximativ 2.10USD/kg.Tot pentru decorarea si protejarea fatadelor se poate folosi o vopsea mata siliconica in 20 de culori. Se aplica in doua straturi: primul diluat cu 50% apa, iar al doilea cu 10-15% apa pentru obtinerea unei texturi fine sau nediluat pentru o textura mare. Pretul acestui produs este de circa 1.65USD/kg. O vopsea in relief ce are proprietati decorative si de protectie foarte rezistenta la conditiile atmosferice agresive; se poate spala si aplica la temperaturi cuprinse intre 20 grade C si +50 grade C, este de asemenea ideala. Pentru a creste aderenta si scaderea consumului specific pe suprafetele noi si vechi trebuie aplicat un strat de grund incolor. Pentru ultimul strat in functie de textura dorita produsul se aplica nediluat pentru textura mare sau diluat cu 10-15% pentru texturi mici. Se aplica cu pensula sau ruloul, consumul fiind de 500-1000g/mp.Timpul de uscare este de aproximativ 10 ore.Exista 16 nuante disponibile, iar pretul este de aproximativ 2.70USD/kg. De asemenea exista un produs (19 culori) a carui pelicula este mata si neteda, rezistenta la aerul marin sau poluat care se dilueaza si se aplica in 1-2 straturi cu pensula,  ruloul sau pistolul de vopsit. Timpul de uscare este de 8 ore, puterea de acoperire 150-200 g/mp. Pretul este aproximativ 2.70USD/kg.

Vopsele:

Vopsea lucioasa pentru lemn si metal. Este deoasebit de lucioasa, recomandata mai ales pentru ramele exterioare ale ferestrelor si usilor din lemn sau metal sau a balustradelor( de exemplu de la balcoane). Se poate folosi si la interior. Excelenta putere de aplicare: are rezistenta la agentii chimici si fizici. Aplicarea se face in doua straturi. La 1 litru de vopsea aplicata cu rola sau pensula se adauga 150-200 ml diluant La 1 litru de vopsea pulverizata cu pistolul se adauga 300-400ml diluant. Inainte de aplicare cu 24 de ore. Suprafetele metalice vor fi curatate de murdarie, grasime si  rugina.Timpul de uscare la 25 grade C este de 1-2 ore la atingere si 6-8 ore definitiva. Consum: 1 1/12mp, intr-un singur strat.

Vopsea mata pentru lemn si metal. Este excelenta pentru vopsirea mobilei sau reconditionarea ei, de asemenea recomandata pentru usi si ferestre si in general lemn natur. Nu-si schimba culoarea in timp si are o excelenta putere de aplicare. Aplicarea se face in doua straturi la interval de 24 ore. La un litru de vopsea aplicata cu rola sau pensula se adauga 50-100ml diluant, iar la aplicarea cu pistolul de pulverizat 100-500ml.

Inainte de aplicarea pe lemn sau metal aceste suprafete trebuie curatate de murdarii, grasime si rugina. Consum 1 1/10mp de suprafata, intr-un singur strat. Exista vopsea mata lavabila pentru pereti interiori cu o aderenta exceptionala. Acopera bine, nu crapa, nu se decoloreaza, lasa peretele se respire. Confera peretilor un aspect deosebit, curat, decorativ. Se utilizeaza pe orice fel de pereti. Aplicarea: cu ruloul in doua straturi, dilutia fiind 2 parti vopsea, 1 parte apa la primul strat si 4 parti vopsea, 1 parte apa la al doilea strat. Cu pensula dilutia este la primul strat de 4 parti vopsea, 3 parti apa, iar la al doilea strat, dilutia este de 2 parti vopsea, 1 parte apa. Straturile se aplica la interval de 1 ora, la temperaturi de peste 5 grade C. Timp de uscare: 1 1/6 mp in doua straturi.

Vopsele lavabile

Tendinta de migrare catre lacuri si vopsele cit mai eficiente . Asa se face ca in mare voga sunt vopselele lavabile, foarte usor  de aplicat, rezistente in timp, lucioase, ecologice, capabile sa previna igrasia. Consumatorii ar trebui sa inteleaga un lucru esential; nu primeaza pretul kilogramului de vopsea, ci pretul metrului patrat acoperit. Consumul specific este, alaturi de calitate, determinant.

 Vopseaua veche Inlaturati usor vopseaua veche. Renovarile intr-o locuinta se impiedica deseori in momentul in care dorim sa inlaturam o vopsea veche de pe o usa sau de pe tocurile ferestrelor.