Chiuvete

Aproximativ 60% din timpul petrecut in bucatarie se desfasoara efectiv la chiuveta chiar in conditiile in care ea si-a pierdut principala functie o data cu aparitia masinii de spalat vase. Chiuveta cu accesoriile sale, permite concentrarea actiunilor intr-un spatiu restrans si crearea unui sistem complet de pregatire al alimentelor spalare, taiere, sortare etc. Chiuveta incastrata in blat reprezinta in primul rand, o adptare la necesitatea continuitatii frontului de lucru. Cand alegeti o chiuveta, trebuie sa tineti cont de modul in care va desfasurati activitatea in bucatarie, dar si de calitatile si rezistenta materialului. Chiuvetele din inox sunt deosebit de rezistente la caldura, lovituri, zgarieturi. Se curata usor, nu se pateaza, sunt foarte igienice si biocompatibile. Culoarea neutra prezinta avantajul adaptibilitatii in orice spatiu.

Dus cu montare pe colturi

Daca spatiul din baie nu iti permite luxul de a avea o cabina de dus, noile dusuri Performa, iti ofera avantajele pe care le are o baie foarte moderna. Aceste dusuri sunt realizate din materiale usoare, gen fibra de sticla, ceea ce le confera o greutate foarte redusa. Partea superioara este prevazuta cu o duza cu orientare verticala, cu posibilitatea de a regla curgerea apei prin trei guri distincte. In partea dreapta mai este prevazuta o duza, dotata de asemenea cu trei guri de traversare a apei, care are furtun pentru o manevrare de-a lungul corpului. Robinetii pentru comenzile pornit/oprit apa, ca si cel pentru reglat apa rece/calda sunt amplasati in centrul instalatiei, pentru a fi mai usor de manevrat. In partea inferioara, dusul mai este prevazut cu 6 duze anticalcar, care filtreaza intreaga apa din instalatie. Cel mai mare avantaj al instalatiei pentru acest tip de dus este acela ca poate fi montata si pe un colt.

Fosa septica

Multe case nu sunt racordate la teava de canalizare. Pentru o parte din ele acest lucru nu este posibil niciodata si ma refer  in primul rand la casele de vacanta care, cu cat sunt amplasate intr-o zona mai pitoreasca, cu atat se afla mai departe de reteaua de conducte. Solutie? O fosa septica.

Actiunea incepe prin alegerea locului de realizare a fosei. Obisnuit, acesta se afla in apropierea cladirii, la o distanta nu mai mare de 20-30 m, pe un amplasament care sa fie favorabil operatie de vidanjare. Foarte important este faptul ca aceasta trebuie sa se amplaseze in avalul oricarei surse de apa. Avand in vedere rolul acesteia de colectare-decantare si de asigurare a infiltratiei apei relativ curate in pamant, sapatura va fi realizata astfel incat sa depaseasca stratul permeabil cu 50-100cm (nisip sau pietris). Forma in plan poate fi circulara sau patrata, iar realizarea se face prin executie pe loc sau din prefabricate. Simpla si economica s-a dovedit a fi realizarea fosei septice din placi prefabricate (cu fante) turnate din beton armat.Placile vor fi prevazute inca din faza de turnare cu posibilitatea obtinerii unor fante de scurgere(de infiltrare a apei). Pentru aceasta se vor turna separat placile din beton armat la dimensiunile corespunzatoare (de exemplu: 1,00x-1,00x0,06m) folosind un cofrag simplu, realizat din sipci de lemn. Pentru a realiza fantele dorite, inainte de turnarea betonului in cofrag aici vor fi intercalate cubuletele din polistiren expandat, de o grosime egala cu cea a placii. Dupa intarirea betonului, aceste cubulete pot fi scoase din placa turnata. In acest fel se  vor realiza orificiile. La doua zile de la turnare, cofragul se scoate (ridica), peste placa se asterne un strat de hartie de sac (stearsa cu petrol sau motorina) si se continua turnarea celei de-a doua placi. Operatia continua in acest mod pana la turnarea celor patru placi. La numai 7-8 zile de la turnare, placile se desfac, apoi se scot pe rand cuburile de polistiren. Astfel, in placi raman suficiente orificii pentru infiltrarea apei in strat. In ultima placa trebuie sa se realizeze un gol pentru a putea fi traversata de ultimul tronson al conductei de canalizare. La baza fosei se va realiza un filtru invers pentru a se evita colmatarea rapida  a stratului permeabil. La intervale de 5-10 ani, fosele se vidanjeaza, avandu-se in vedereca inaintea acestei operatii sa se asigure amestecarea repetata a namolului cu apa din fosa si chiar cu apa de adaus. Odata golita fosa cu vidanja, se vor spala peretii acestuia cu jet de apa sub presiune, incercand in acest fel sa se usureze patrunderea apei in strat in perioadele ce vor urma

Tevi flexibile

Sunt realizate din materiale plastice flexibile, deosebit de practice si moderne. Pot fi folosite pentru instalatiile sanitare si de incalzire( inclusiv incalzire prin pardoseala). Costul per ansamblu este aproximativ egal cu cel al instalatiilor clasice. Daca materialul este mai scump in comparatie cu tevile traditionale, necesarul de racorduri este mult mai mic, iar timpul de montare redus considerabil. Aceasta teava este realizata din polietilena reticulata, un material deosebit. Daca pe santier, in cazul unei depozitari defectuase, teava se indoaie, prin incalzire cu aer ea revine la forma initiala pastrandu-si calitatile.Racordurile, respectiv fitingurile, sunt realizate din alama zincata. Imbinarea se face cu manson alunecator si este garantat nedemontabila. 

Avantaje: 

      greutatea redusa si sistemul simplu de racordare permit manipularea usoara si montajul rapid

      seturile de scule necesare montarii sunt compacte si foarte usor de manevrat

      materialele fiind flexibile, se limiteaza numarul de racorduri si pot fi mascate cu usurinta

      au un nivel superior de izolatie termica si fonica

      nefiind corodabile, nu se creeaza sedimente si astfel se asigura curgerea libera a apei

      sunt foarte igienice si nu necesita ingrijiri deosebite cum ar fi vopsirea

      la o utilizare medie au durata de viata de circa 50 de ani

Sfaturi pentru diverse tipuri de instalatii

Multe familii si-au construit case de vacanta sau cabane in zone pitoresti, acolo unde au avut teren disponobil sau unde au putut sa-l cumpere mai ieftin. Aceste case, de marimi diferite, in functie de marimea familiei, numarului de prieteni, dar si potenta financiara, au fost dotate cu instalatii electrice, de incalzire si sanitare care sa le mareasca gradul de confort, precum si valoarea.

O alta categorie de familii au investit in casele parintesti de la tara dotandu-le cu instalatii "ca la oras".

Multe dintre aceste case nu sunt locuite tot timpul. Cand perioada de sedere s-a terminat, cu cat este mai lunga perioada de timp pana la revenire, cu atat posibilitatile de aparitie a neplacerilor sunt mai mari. Pentru a fi evitate aceste neplaceri este bine daca se va tine seama de experienta altora.

Astfel, pentru instalatiile de incalzire cu cazane proprii este recomandabil sa se umple instalatia cu antigel (ca la masini). In felul acesta chiar daca scade temperatura sub zero grade, instalatia nu ingheata, nu se sparg tevile si nici caloriferele. Daca in instalatie se pune doar apa exista pericolul de inghet si de spargere cand cazanul nu functioneaza mai mult timp in perioada de iarna. Daca in instalatia de incalzire este doar apa si nu se incalzeste o perioada mai lunga de 2-3 zile, este bine ca instalatia sa se goleasca si la punerea in functiune sa se umple din nou. In felul acesta protejam toata instalatia impotriva inghetului dar nu si a ruginii partilor fieroase. Ca sa nu rugineasca, instalatia de incalzire se mentine plina si pe timpul verii.

Iarna, cand casele de vacanta nu sunt locuite, instalatiile sanitare, de apa si canal, se pot sparge datorita inghetarii apei din ele. Pentru ca acest lucru sa nu se intample se iau masuri de prevedere. Conductele de apa se golesc. Pentru aceasta este bine ca aceste conducte sa fi fost montate cu panta spre camin. Daca nu s-a asigurat panta se poate face golirea sufland aer la capatul conductei, chiar pe robinetul de folosire, sau se foloseste un compresor de masina (de multe ori si o pompa este suficienta).

Si garda hidraulica de la sifoane poate fi protejata impotriva inghetului cu ajutorul antigelului. Cantitatea de antigel depinde de cat de mare este sifonul. Pentru sifoanele lavoarelor, spalatoarelor cca. 100 ml antigel este suficient. La sifoanele de pardosea se pot folosi cca. 150 ml de antigel, iar pentru cele ale closetelor cca. 200 ml. Amestecul apei din sifon cu antigelul se asigura prin turnare, iar pentru siguranta se poate majora cantitatea de antigel.

Daca din neatentie conductele cu apa in ele au inghetat se incearca dezghetarea lor folosind lampa de gaz (sau lampa de benzina) - acest lucru numai pentru conductele metalice -. Pentru conductele din mase plastice dezghetarea este mai dificila si in orice caz de mai lunga durata si, de multe ori, se prefera inlocuirea partii inghetate. Iar daca au aparut fisuri mici, in urma inghetului sau din alte cauze, acestea se "astupa". Pentru aceasta se foloseste o garnitura din cauciuc (camera de bicicleta sau de masina) de latime potrivita si lungimea cu 1-2 mm mai mica decat diametrul exterior al tevii, care se strange cu un colier al carui mecanism de strangere sa fie pe partea opusa fisurii.

Si pentru ca ne gandim deja la caldurile de la vara cand este posibil ca garda hidraulica sa se evapore, daca nu se foloseste timp mai indelungat canalizarea, existand pericolul patrunderii mirosurilor neplacute in casa, trebuie sa vedem cum trebuie procedat pentru a evita acest lucru. Cea mai simpla metoda este cea a turnarii unei mici cantitati de ulei de masa, care sa formeze un strat de 2-3 mm la suprafata libera a apei, menit sa impiedice evaporarea.