Instalatii de incalzire-

Caracteristicile similare ale instalatiilor de incalzire: sunt:valori  mici ale necesarului de caldura (12Kw-30kW), o geometrie arhitecturala relativ regulata – fara a ridica probleme la proiectarea traseelor instalatiei, functiuni cvasi-identice ale incaperilor ce trebuie incalzite. Pentru aceste tipuri de proiecte, diferentele privind instalatiile de incalzire, depind de o serie de factori, de materialele din care au fost proiectate, precum si pretentiile beneficiarului. Instalatiile de incalzire : intre traditie si inovatie

Modul de incalzire al caselor pus in discutie acum este incalzirea centrala, folosind ca agent termic apa calda (50gradeC…70gradeC-70gradeC…90gradeC), preparata intr-un cazan, aflat de regula, la subsolul sau parterul caselor incalzite. Alte moduri de a incalzi o casa nu vor fi luate in considerare, fie din pricina extravagantei solutiei si a costurilor (de exemplu, incalzirea cu unde intunecoase), fie din cauza ineficientei dovedite si a solutiei tehnice complet depasite (de exemplu, incalzirea cu sobe de diverse tipuri).Componentele constructive principale ale unei instalatii clasice de incalzire centrala sunt:corpurile statice de incalzire(cu alte cuvinte , caloriferele), reteaua de distributie a agentului termic, ducere-intoarcere (sau tur-retur) si utilajul de preparare a apei calde pentru incalzire, numit cazan.Pe langa acestea mai este nevoie pentru o functionare normala  de o multime de fittinguri (piese de legatura), armaturi (diverse piese de inchidere, reglare, directionare,filtrare), precum si alte componente mai speciale, care fac dintr-o instalatie de incalzire o problema rezolvata numai cu specialisti indiferent de dimensiuni. Instalatiile vechi sunt realizate in general din tevi de otel negru sudate longitudinal, corpuri de incalzire din fonta si cazane de capacitate mica, in cel mai bun caz ignitubulare, de regula confectionate artizanal sau produse la fabricile de cazane ale vremii (vorbim de perioada ‘70-’89). Randamentul unei asemenea instalatii- chiar noua fiind – este mic, in comparatie cu instalatiile noi de astazi.Asfel daca un cazan produs in perioada amintita avea un randament  pe hartie de cel putin 65-70%, astazi nu se mai admit randamente sub 87%.Instalatiile noi de incalzire care se executa astazi folosesc in cele mai multe cazuri tubulatura din polietilena cu sau fara insertie de aluminiu, cu anumite grade de reticulare, din polibutilena pentru transportul apei calde catre corpurile statice de incalzire si centrale termice prefabricate care au montate in interiorul lor absolut tot ce este necesar unei functionari normale a unei instalatii( acest grad de prefabricare se opreste in jurul unor valori de 50.000-60.000W).

Sistemul de montaj cel mai la indemana pentru tubulatura din polietilena pentru transportul apei calde prin instalatie este in cazul unei case noi, in sapa, iar in cazul unei modernizari de instalatie este in plinta. La montajul in sapa este preferabil dupa unii pozarea tevii intr-un tub de protectie gofrat. Varianta aceasta este sigura in exploatare daca se tine cont de faptul ca pana la turnarea sapei, teava este protejata de diferite accidente care pot avea loc.Un alt aspect, deloc de neglijat este interventia in caz de avarie.O teava sparta montata in tub de protectie poate fi scoasa si inlocuita, pe cand una montata direct in sapa nu mai are nici o alternativa de interventie.Montajul in plinta este utilizat cand se doreste modernizarea unei instalatii de incalzire, intr-o casa existenta de obicei locuita.

Microcentrale termice: Instalatiile individuale de incalzire au un consum de combustibil mult mai mic decat sistemul de termoficare. Economia astfel realizata inseamna o nota de plata la intretinere mult micsorata. Fata de actualul sistem centralizat de distributie a caldurii si apei calde menajere in apartamente, economiile de energie se cifreaza la 60-70%. In plus cazanele prezinta siguranta deosebita in functionare, datorita nivelului ridicat de automatizare si emisii reduse de oxizi de carbon si azot, in conditii de maxima eficienta. Conditii de amplasare:  

Normativele care stabilesc exact conditiile de amplasare a centralelor termice de acest gen sunt “Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor de incalzire centrala -  113/1994” si “Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor de utilizare a gazelor naturale -  16/1998”.Respectarea acestor normative cad in mod succesiv in sarcina proiectantului si a executantului instalatiilor de incalzire. Conditiile constructive obligatorii pentru incaperile care adapostesc microcentrale termice sunt:

Ø       volumul de aer al incaperii cu aceasta destinatie trebuie sa aiba un minimum de 18 mc

Ø       suprafata vitrata – obligatoriu spre exterior – se va calcula inmultind 0,05 mp cu volumul incaperii cu destinatia centrala termica (minimum 18 mc)

Ø       priza de aer pentru asigurarea aerului necesar combustiei se va calcula inmultind 0,25 cmp cu fiecare metru cub de gaz instalat (valoare care se ia din cartea tehnica a cazanului). Tipuri de microcentrale termice. In functie de suprafata locuintei pe care dorim sa o incalzim, distingem doua categorii de centrale: murale, cu puteri cuprinse intre 14 si 28 kw si stationare (de pardoseala) pentru puteri mai mari de 28 kw, de preferat in cazul caselor mari. Discutam despre centrale termice complet echipate (cu vase de expansiune inchise, pompe, echipament de furnizare a apei calde menajere, automatizare etc. ), livrate beneficiarului dupa principiul de “plug and play”. Aceste centrale sunt construite dupa standardul ISO 9000/1/2 astfel sunt excluse accidentele..Corpul cazanului se face din otel sau cupru.  Prepararea apei calde se face in doua moduri: cu schimbator de caldura in placi sau cu un boiler de acumulare. Toate modelele se construiesc in doua variante: cu tiraj natural (legatura la un cos de fum) sau cu tiraj fortat, asa-numitele “turbo” (nefiind necesara existenta unui cos de fum). Cazanele “turbo” sunt in general mai scumpe cu cca.20% decat varianta clasica. Aceste tipuri de centrale sunt dotate cu un senzor de supraveghere a gazelor de ardere, acesta blocand automat intregul sistem daca evacuarea este anormala sau gazele de ardere se intorc in camera cazanului. La majoritatea acestor cazane se monteaza un senzor de detectare a lipsei de apa,  asfel,  in cazul in care apar scurgeri accidentale care duc la scaderea presiunii instalatiei cazanul se opreste automat. Toate aceste anomalii sunt semnalizate pe panoul de comanda a cazanului. Centralele termice de acest tip au o putere cuprinsa intre 9 kw si 30 kw. Temperatura maxima la iesire poate fi  de 85-90 grade C; greutatea intre 48-52 kg; randamentul:  88-95%; pretul variaza in functie de caracteristici fiind cuprins intre 745 USD-1.554 USD fara TVA. Noile tipuri de centrale termice mici se bucura de un design din ce in ce mai pretentios, avand o estetica imbunatatita si fiind usor de integrat in orice spatiu de locuit. Punerea in functiune a cazanului este gratuita, iar perioada de garantie diferentiata intre 1an (la componentele de automatizare) si 3 ani.

Conducte preizolate pentru sistemele de transport ale energiei termice

Lucrarile de racordare la reteaua de apa constituie uneori o mare problema. Ele trebuie facute eficient, cu materiale de inalta calitate si cu durata lunga de viata. Este o solutie economica , nepoluanta pentru construirea sistemelor de transport ale energiei termice: conducta preizolanta, realizata din materiale moderne, usoare, rezistente.Tevile din otel sau polietilena reticulata sunt invelite cu spuma dura de poliuretan, un excelent izolant termic care este protejat cu un strat de polietilena de inalta densitate impotriva socurilor mecanice si a coroziunii. Conductele beneficiaza de un sistem incorporat de verificare a umiditatii care semnaleaza imediat orice avarie. Montarea se face cu usurinta si rapiditate.