Caramida aparenta

Un gard, un zid, o treapta sau orice alta suprafata  din beton, chiar daca sunt solide, au un aspect trist, de aceea trebuie sa fie decorate. 

 

Acest lucru este posibil cu ajutorul caramizilor decorative. Usoare, cu o grosime de 1-2 cm, caramizile sunt simplu de fixat cu ajutorul unui adeziv . 

Primul pas: trasarea unei retele pe perete, cu creionul. Asfel se stabilesc reperele pe orizontala si se delimiteaza spatiile unde vor fi aplicate caramizile. 

Paralel cu aceste linii se intind de-a lungul peretelui niste corzi (fire). Distanta dintre corzi acopera si spatiul pentru rosturi. Firele vor fi acoperite cu ciment in timpul montarii caramizilor.

 

Pentru a calcula cantitatea de caramizi  necesara se masoara lungimea si latimea peretelui. Impartiti aceste dimensiuni la lungimea respectiv la latimea caramizilor, fara sa uitati marimea “articulatiilor”. Marimea acestora va permite obtinerea unor numere intregi si se va evita decuparea unora dintre caramizi. 

 

Pentru o montare sigura se recomanda curatirea peretelui, eventual umezirea lui. Se acopera toate fisurile si gaurile cu ciment sau cu ipsos. Montarea se efectueaza dupa reperele orizontale. Inainte de fixare, este bine sa se inmoaie caramizile in apa, pentru a evita o uscare prea rapida a cimentului si prin urmare o proasta aderenta. Din aceeasi cauza este recomandabil sa nu executati o astfel de lucrare in zile insorite. Toamna sau primavara evitati temperaturile sub 10 grade C. Incepeti montarea de sus, dupa ce ati curatat spatele caramizilor si l-ati nivelat prin aplicarea unui strat de ciment cu ajutorul unei spatule zimtate. Se asaza pe perete si se apasa cu putere pentru a asigura aderenta. Atunci cand cimentul s-a uscat se inlatura surplusul dintre cararmizi si se pregateste pasta, pentru rosturi. Se aplica pasta pana la acoperirea faliilor dintre caramizi. Dupa uscare, cu o bagheta de fier, se razuie surplusul si se niveleaza toata suprafata. 

 

Pentru protejarea peretelui, se aplica o solutie impermeabila. Astfel curatarea se va face cu un simplu jet de apa.