Abateri acceptate

Pe durata lucrarilor, executantii vor trebui sa verifice incadrarea in abaterile limita acceptate. Exista abateri admisibile pentru fiecare categorie de lucrari - elemente de beton, placaje, zugraveli/vopsitorie/tapete, pardoseli, tamplarie etc. 

Aceste abateri le puteti gasi in Normativul pentru verificarea calitatii si in ,Receptia lucrarilor de constructii si instalatii aferente - C 56/19851

Exemple: 

Zidarie:

  • Pentru incaperi cu latura mai mica sau egala cu 3 m, abaterea limita admisibila pe lungime este 15 mm, adica peretele poate sa fie mai lung sau mai scurt numai cu 15 mm pentru incaperi cu latura mai mare de 3 m;

  • Inaltimea peretelui poate avea o abatere limita admisibila de 20 mm, adica peretele poate fi mai inalt sau mai scund numai cu 20 mm.

Tencuieli:

  • Abaterile de la verticala a tencuielilor gletuite nu trebuie sa fie mai mari de 1mm pe 1m inaltime de perete si max. 2 mm pe toata inaltimea incaperii. Altfel spus, daca peretele are la baza o grosime de 25 cm si aproape de tavan 25,2 cm, atunci el se incadreaza in norme avand doar 2 mm abatere de grosime.

  • Abaterile   fata   de   orizontala   a tencuielilor tavanelor - pana la 1mm pe o lungime de 1m de perete si de max. 2 mm intr-o incapere sau in limitele suprafetelor orizontale marcate de grinzi,nervuri, centuri (adica la tavan, sub grinzi).

Abaterile de la verticala sau orizontala a unor elemente ca muchii, glafuri, ancadramente - pana la 1 mm pe o lungime de 1 m de perete si max. 2 mm pe toata inaltimea sau lungimea peretelui.